Výstavní síň Synagoga v Hranicích hostila expozice předních českých výtvarníků, po 30 letech ale končí. Proč?

15. září 2023 08:46

Výstavní síň Synagoga v Hranicích se uzavírá veřejnosti. Samospráva města se rozhodla, že si prostory nebude od Církve československé husitské dál pronajímat. Výstavy a kulturní akce se přitom v této novorománské stavbě konaly třicet let. Adekvátní náhradu se zatím zástupcům radnice najít nepodařilo.

Sál hranické synagogy nabízel tři desítky let špičkové výstavy umělců z celého Česka i ze zahraničí. Kurátorům městských kulturních zařízení se jich podařilo uspořádat na dvě stovky.

Synagoga v Hranicích

„První výstava, která zde byla, byla výstava Olbrama Zoubka. Těch jmen byla spousta. Ivan Titor, Jiří Šalamoun, Antonín Střížek, Vladimír Komárek, Jan Knap, ale i slovenští umělci jako Josef Jankovič, Marian Meško,“ vzpomíná ředitelka Naďa Jandová.

Galerie Synagoga ovšem nebyla jen místem pro expozice, ale i vyhledávaným turistickým cílem. Přesto se vedení města rozhodlo prostory si už dále nepronajímat. Důvody jsou ekonomické. „Celkově jsme nenašli shodu k tomu, abychom dále pokračovali,“ potvrdil radní Miroslava Raindla z hnutí ANO.

Podařilo se najít náhradní prostory?

Město řadu měsíců hledalo náhradní prostory, kam by akce ze synagogy mohlo přesunout. Povedlo se? „Co se týká velkoformátových děl, tak se to zatím bohužel nepodařilo v takové míře, protože by nebyla zajištěna bezpečnost těch děl. Co se týká maloformátových, tak máme severní křídlo v galerii tady u nás na zámku,“ dodal Raindl.

Naposledy můžou zájemci výstavní síň Synagoga navštívit o víkendu, a to v rámci Dnů evropského dědictví. „Bude zde vystupovat židovská skupina Add Gospel. Takovou třešničkou na dortu je pak tamburašský soubor Brač ze Studénky,“ zve Naďa Jandová.

Dveře galerie Synagoga se veřejnosti definitivně uzavřou v neděli 17. září v 17 hodin.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio