Vyznání lásky najdeme i v kvantové fyzice, říká vědkyně a výtvarnice zároveň Jitka Brůnová Lachmann

Je nejen vědkyní a výtvarnicí, ale také matematičkou, pedagožkou, básnířkou, cestovatelkou a především milovnicí života. O kvantové fyzice mimo jiné říká: „Je to živá součást přírody, součást života.“

Čtyřicet let učila matematiku a pak přišla nabídka namalovat evanescentní vlny pro mezinárodní konferenci kvantových fyziků. Vzniknul z toho – podle vědců – první milostný dopis, vyznání lásky, kvantové fyziky.

Zadání k výtvarnému zobrazení fyzikálních jevů od té doby dostává od vědců z celého světa, vše doprovázeno následnými výstavami na prestižních akademických půdách.

Jitka Brůnová Lachmann, rodačka z Prostějova, dětstvím spojena s obcemi Stínava a Repechy, žijící a pracující v Olomouci. U příležitosti svého významného životního jubilea se vrací na konci května do rodného Prostějova s výstavou Světlo Jiřího Wolkera v prostorách galerie tamního zámku.

V rozhovoru mluvila také o budování mostů mezi vědou a uměním, ale také o vztahu k rodnému místu a kořenům.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.