Z fasády šumperské radnice zmizely sochy. Nahradí je odolnější kopie

26. únor 2018

V Šumperku začala poslední část oprav fasády historické radnice. Budova je znovu obklopená lešením a z výklenků ve zdech zmizely tři velké sochy. Jsou teď v péči restaurátora, který z nich vyrobí odolnější a kvalitnější kopie.

S restaurátorem René Tikalem lezeme po lešení nahoru k fasádě šumperské radnice. Kolegové ze spodních pater mu podávají matrace. „To jsou molitany, kterými obalujeme sochy, aby nedošlo k ještě většímu poškození, než jaké momentálně vidíme,“ vysvětluje restaurátor.

Nahoru míří také nářadí a popruhy na upevnění. „Problém je tom, že se nezachovala žádná restaurátorská zpráva z posledního zhotovení kopií, ani fotodokumentace. Takže dokud tu nestálo lešení, nebyli jsme schopni stanovit stav a míru poškození,“ dodává Tikal.

Sochu bájného hrdiny Rolanda drží řetěz na skobě. „Uvolníme řetězy a pokusíme se první díl přizvednout a nějakým způsobem ho snést dolů na zem. Bude to náročné na čas, na materiál, na fyzickou práci,“ popisuje René Tikal.

Všemu přihlíží šumperská mluvčí Olga Hajduková. „Sochy představují Ferdinanda I. Habsburského, Rudolfa I. a Rolanda. Nejsou originální, na radnici byly instalovány kolem roku 1999. Teď se budou dělat nové odlitky,“ říká.

Sochy se podle ní na fasádu radnice vrátí v roce 2019.

autor: sol
Spustit audio