Z Kostelce na Hané do Zdětína přes Lešany bez výmolů. Hejtmanství vybírá zhotovitele oprav silnice

10. srpen 2023 15:30

Zástupci Olomouckého kraje v těchto dnech vybírají firmu, která se pustí do oprav silnice vedoucí z Kostelce na Hané přes Lešany do Zdětína na Prostějovsku. 

Silnice z Kostelce na Hané do Lešan

Každý, kdo někdy z Kostelce odbočil na Lešany a vjel autem na tuto silnici, tak ví, že výmoly v ní jsou opravdu problém. A to především v případě, že se musíte vyhnout protijedoucímu autu a sjet blíže ke krajnici. „Silnice je v katastrofálním stavu nejmíň 15 let. Jeden pán nám psal, že si tady urval výfuk,“ uvedla nezávislá starostka Lešan Drahomíra Kubesová, podle které počítali v obci s tím, že opravy začnou už teď v srpnu. Stavební firmy, které se o zakázku ucházejí, ale v zadávacím řízení požádaly o prodloužení termínu pro podání nabídek kvůli červencovým svátkům a dovoleným. Olomoucký kraj jim vyhověl, proto se začátek prací posune. „Soutěž běží, to znamená, že pokud vybereme zhotovitele a nebude nějaký dotaz, námitka nebo připomínka, předpokládám, že by stavba mohla začít na konci září,“ popisuje náměstek hejtmana Michal Zácha z ODS.

Další místa, která hejtmanství plánuje opravit, je hned několik. Aktuálně řidiči neprojedou například silnicí vedoucí z Prostějova do Určic. Tam se totiž před pár dny stavební firma pustila do rekonstrukce posledního úseku průtahu obcí. Pokračuje i oprava silnice u Hanušovic, kterou v minulosti poškodil sesuv svahu. V rozhovoru Michal Zácha také vyjmenoval několik dalších oprav, které vedení kraje plánuje, poslechněte si.

Spustit audio