Z někdejšího ženského kláštera Rosa coeli v Dolních Kounicích zbyly působivé trosky

11. duben 2016
Česko – země neznámá

Klášter založil v Dolních Kounicích na jižní Moravě roku 1181 Vilém z Pulína pro ženský premonstrátský řád. V dalších staletích zažil klášter nejen časy rozkvětu, ale i úpadku. Ránu mu zasadili husité, náhodné požáry a hlavně zub času. Z kláštera sice zůstalo jen torzo, je ale pečlivě zakonzervované a působí uklidňujícím dojmem.

„V celém klášteře je cítit velmi silná pozitivní energie. Nejsilnější je před hlavním oltářem někdejšího kostela. Chodí sem třeba studenti před státnicemi, prý se jim tady dobře učí,“ prozrazuje průvodkyně Helena Marie Richterová.

Z oltáře bohužel zbyly už jen kamenné úlomky. Zrovna tak přišel kostel o svou střechu, v minulosti spadla dokonce třikrát. Nebe nad hlavami příchozích ale dává místu novou dimenzi a v létě tu dokonce pravidelně pořádají koncerty vážné hudby.

Zvláštní atmosféru mají také zbytky takzvané Křížové chodby. „Pod zemí celého obvodu křížové chodby jsou pohřbené jeptišky. Jejich hroby jsou tam ve třech patrech nad sebou. Když ženy do tohoto kláštera vstupovaly, dávaly slib, že klášter nikdy neopustí a většinou se jim to také povedlo,“ dodává průvodkyně.

Klášter v současnosti patří Biskupství brněnskému

Jeptišky žily naprosto izolované od ostatních lidí z okolí a nesměly mezi ně ani při bohoslužbách. Většinu času trávily obyvatelky kláštera modlitbami, věnovaly jim až osm hodin denně.

Klášter Rosa coeli patří Biskupství brněnskému, o průvodcovství a další služby pro turisty se ale stará místní radnice. Prostory jsou přístupné od přelomu března a dubna až do konce října, během hlavní letní turistické sezóny dokonce denně. Komentované prohlídky začínají každou hodinu.

autor: hon
Spustit audio