Z Rozhledny Vladimíra Menšíka u Ivančic jsou vidět za dobrého počasí i rakouské Alpy

3. březen 2016
Česko – země neznámá

Na katastru jihomoravské obce Hlína stojí rozhledna pojmenovaná po slavném rodákovi z nedalekých Ivančic, herci Vladimíru Menšíkovi. Populárního baviče připomínají fotky podél vstupního schodiště. Pozornost ale přitahuje vyhlídkové místo hlavně rozhledy.

„Asi čtyřikrát do roka jsou vidět dokonce rakouské Alpy, které jsou od nás vzdálené vzdušnou čarou 260 kilometrů. Hlavně je ale téměř vždy vidět velká část celé jižní Moravy: od Slavkova, přes Pálavu, Znojemsko až po věže jaderné elektrárny v Dukovanech,“ popisuje starosta Hlíny Miloš Dostalý.

Při orientaci turistům pomáhají tabule, které přehledně popisují všechny viditelné objekty v okolí, ať už jde o kopce na horizontu, vesničky v bezprostředním okolí rozhledny anebo třeba dálnici D2.

Na Rozhlednu Vladimíra Menšíka vede 106 dřevěných schodů. Mnohým návštěvníkům určitě vyhovuje, že vzhůru nestoupají otevřeným prostorem, ale schodištěm ukrytým uvnitř rozhledny. „Právě proto, že hodně lidí má z otevřeného prostoru strach, tak jsme projektantovi záměrně zadali, aby schodiště navrhl takto,“ prozrazuje starosta.

Na vrchol rozhledny vede 106 dřevěných schodů

Na rozdíl od některých jiných vyhlídkových míst se na Rozhlednu Vladimíra Menšíka platí vstupné a mimo otevírací dobu se rozhledna zamyká. Obec tak chce mít vyhlídkovou věž pod kontrolou, přece jen by se dřevěné části rozhledny mohly stát snadným terčem vandalů. Má to ale i výhodu. Obec Hlína má přesný přehled o tom, kolik už na rozhlednu vystoupalo turistů. „Za devět let provozu jsme už prodali 82 400 vstupenek,“ prozradil Miloš Dostalý.

autor: hon
Spustit audio