Z rozhledny Vysoké Pole je výhled nejen do okolní krajiny. Ale v budoucnu i na stavbu nové přehrady

15. listopad 2023

V obci Vysoké Pole nedaleko Valašských Klobouk ve Zlínském kraji vyrostla v roce 2022 rozhledna. Projekčně i stavebně je dílem obyvatel Vysokého Pole. Místo, na kterém stojí, nebylo vybráno náhodně. V průběhu několika let by totiž údolí pod rozhlednou měla zatopit voda přehrady Vlachovice. Turisté se tak z rozhledny budou moci kochat nejenom pohledem na kopce Bílých Karpat a Vizovických vrchů, ale i na výstavbu nového vodního díla.

„Chtěli jsme, aby lidé měli stavbu jako na dlani. Z rozhledny budou moci sledovat například to, jak se staví 450 metrů dlouhý most,“ přibližuje starosta Vysokého Pole Josef Zicha. Rozhledna stojí na 483 metrů vysokém kopci a měří patnáct metrů.

Rozhledna je dílem výhradně místních lidí. Projekt vzešel od architekta Ondřeje Zámečníka z ateliéru M.aus Architects. Stavbu tvoří sokl z pohledového betonu. Betonový základ je prvním podlažím, na které navazuje pět dalších dřevěných pater. Dřevěná konstrukce působí vzdušným a lehkým dojmem. Je z modřínového dřeva a to hlavně proto, že je téměř bezúdržbové. „Rozhlednu vybudovali také kluci od nás z obce, troufli si na to a myslím, že se jim to moc povedlo,“ pochvaluje si starosta.

Když turista vystoupá na vyhlídkovou plošinu, naskytne se mu výhled na Vizovické vrchy i Bílé Karpaty. „Když je hezky, vidíme až na Slovensko,“ dodává Josef Zicha. K rozhledně vede z Vysokého Pole cyklostezka. Ta bude po dokončení přehrady navazovat na okruh kolem celé vodní plochy.

Ale to zdaleka není všechno. Krásných míst je ve Vysokém Poli a jeho okolí celá řada. Po cyklostezce se od rozhledny dostanete k Envicentru, kde si třeba můžete domluvit projížďku na koňském povoze. A potom by byla škoda nepokračovat dál kolem křížové cesty k Cestě zdraví. Vyrazit pak můžete i na hradiště Klášťov, k národnímu kulturnímu památníku Ploština nebo třeba k zámečku Trubiska.

Spustit audio