Za loňskou vraždu cyklistky na okraji Olomouce si muž odpyká 25 let ve vězení

18. květen 2021

Olomoucký vrchní soud v úterý potrestal 25 lety vězení osmačtyřicetiletého Rostislava Baslera za loňskou brutální vraždu cyklistky na okraji Olomouce. Soudní líčení zabralo jen necelých pět minut. Obžalovaný se totiž práva na odvolání vzdal. Vrchní soud proto potvrdil původní rozsudek krajského soudu.

„Obžalovaný při veřejném zasedání po poradě se svým obhájcem vzal své odvolání zpět. Využil svého práva,“ říká mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Muž si jednapadesátiletou ženu vytipoval na polní cestě, když na kole projížděla z Chválkovic do Bystrovan. Nejméně pětkrát ji udeřil sekerou do hlavy. Několikrát bodl kuchyňským nožem do krku a rdousil ji rukama. Žena na místě vykrvácela. Sebral jí i platební kartu, ze které vybral 5 tisíc korun. K vraždě se přiznal a u vrchního soudu po původním odvolání přijal i trest - 25 let ve vězení a zabezpečovací detenci.

Sexuálně motivovaných útoků má recidivista za sebou už několik. V Chválkovicích vraždil pouhé tři měsíce po propuštění z vězení. Znalec v oboru psychologie Adam Suchý už dříve před soudem uvedl, že je extrémně nebezpečný.

Státní zástupkyně rozhodnutí obžalovaného nijak komentovat nechtěla. Rozsudek je pravomocný.

autor: kra
Spustit audio

Související