Zabezpečení Hranické propasti není podle speleopotápěčů dostatečné. Ochranáři ale nesouhlasí

27. červen 2018

Desítky mrtvých zvířat vytahují každoročně speleopotapěči z propasti nedaleko Hranic na Přerovsku. Nachází se v lesích přírodní rezervace Hůrka a po obvodu je zajištěná jen jednoduchým kovovým zábradlím. Na nejhlubší zatopenou sladkovodní propast světa se přitom každý rok přichází podívat desetitisíce lidí. Město Hranice a speleopotapěči skupiny Hranický kras teď po ochráncích přírody požadují bezpečnější přístup k tomuto turistickému cíli.

se těsně před koncem školního roku vydali na výlet. Jednu z největších zajímavostí v okolí, Hranickou propast ale při vycházce už pravidelně vynechávají. „My jsme tam chodili, ale museli jsme je hodně hlídat. Jsou malí, uhlídat takovou bandu není jednoduché,“ komentuje učitelka.

Na nebezpečné zábradlí si stěžují i turisté, říká Květoslava Smítalová, která pracuje v nedalekém kempu: „Dítě to proleze hned. Měli by tam udělat nějaké mřížování tak, aby tam nemohl nikdo prolézt.“

Utonulí psi a lesní zvěř

Speleolog Michal Guba propast zkoumá. Účastnil se i jejího rekordního měření. Správce přírodní rezervace Agenturu ochrany krajiny a přírody už dva roky žádá, aby její obvod lépe zajistili. „Stojíme o to, aby se to zábradlí zkvalitnilo, protože dochází k občasným pádům psů nebo lesní zvěře do propasti kvůli tomu, že mezi prostřední šprušlí a zemí je velká mezera, kudy může ta zvěř proběhnout. A hrozí, že se tam propadne i dítě,“ uvedl Guba.

Ochranáři v minulých letech investovali miliony korun do opravy turistické stezky k propasti a vybudování vyhlídky. Další peníze podle Jiřího Šafáře v současnosti nemají. „Neexistuje u nás žádná stavební norma, která by upravovala podobu zábradlí ve volném terénu. Prohlubeň je dostatečně viditelně zabezpečena. Myslím si, že tak, jak je v současnosti zajištění provedeno, je naprosto v pořádku,“ argumentuje Šafář.

Michal Guba s ním ale nesouhlasí: „Je potřeba to řešit. Nechtěl bych se dožít toho, aby se na tom pracovalo na základě nějakého neštěstí, co se tam může stát.“

autor: kra
Spustit audio