Začátek prací na zahrádce nesouvisí ani tak s datem, jako spíše s teplotami, zdůrazňuje Martin Pražák

1. březen 2021

Březen je měsíc, ve kterém se zahrada probouzí k životu. Pustit se můžeme do spousty činností. Limitem pro nás má být, podle slov Ing. Martina Pražáka z Okrasné školky Droždín, zamrzlá půda. Pokud do ní nedokážeme pořádně zarýt, musíme počkat.

Na začátku března je ideální doba na řez ovocných dřevin. „Před rašením je to nejlepší,“ radí Martin Pražák s tím, že výjimkou je ořešák, který je dobré stříhat v okamžiku, kdy má už narostlých několik malých lístků.

„Máme deset keřů kamčatských borůvek, kterým se na větvičkách objevil nějaký lišejník. Co s tím máme dělat?“ zajímalo jednu z posluchaček. Od odborníka se dozvěděla, že jde o zcela neškodný jev. „Odstraňování je pracné, nebo je potřeba použít chemii, ale moc toho nedocílíme,“ vysvětluje zahradník z Droždína u Olomouce.

Zaměřit bychom se určitě měli také na kompost, ve kterém je hodně organické hmoty. „Rozvážejte ho po celé zahradě,“ doporučuje Ing. Martin Pražák, který do něj přidává dřevo, zbytky hub, slupky z exotického ovoce, skořápky i listí ořešáku.

autor: voj
Spustit audio