Záchranáři v Hynčicích a Velkém Vrbně mají nové zázemí. Dočkají se i v dalších částech Jeseníků

15. prosinec 2023 10:23

Horským záchranářům z Jeseníků začíná o víkendu oficiálně zimní sezona. Zahájí ji i ve dvou nových služebnách v Hynčicích pod Sušinou a ve Velkém Vrbně. Jejich stavba přišla na 34 milionů korun. Novostavby nahradily stanice, které byly postavené před více než půl stoletím a potřebám záchranářů dlouhodobě nevyhovovaly.  

Novostavba služebny ve Velkém Vrně stojí kousek od lyžařského areálu Paprsek. Nad vchodem má znak horské služby, je částečně obložená dřevem a zbytek fasády je v šedo-červených barvách.

Na obhlídce nové stanice pro záchranáře horské služby ve Velkém Vrbně

„Jsou to barvy horské služby, kterými takto chtějí přizpůsobit všechny stanice v republice,“ říká záchranář Miroslav Roháček. „Stavba je dokončena a bude se dovybavovávat,“ dodává.

Horská služba plánuje modernizaci i dalších svých služeben v Jeseníkách. Už na jaře zahájí stavbu nové stanice v Koutech nad Desnou a postupně se počítá i s novým zázemím na Skřítku a na Ramzové.

Jak služebna ve Velkém Vrbně vypadá zevnitř? Nejen to se dozvíte v kompletní reportáži, když si pustíte výše přiložené audio.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související