Záchranná stanice Pasíčka chystá rekonstrukci, spustila sbírku

18. říjen 2023

Areál Záchranné stanice volně žijících živočichů Pasíčka nedaleko Boru u Skutče už funguje přibližně 25 let. Za tu dobu pomohl stovkách poraněných a oslabených zvířat, nemálo z nich se povedlo vrátit do přírody.

Letošní rok je oproti předchozím letům co do počtu zachráněných zvířat extrémní. „V září jsme byli na 1700 zvířatech. Je to tím, že lidé chodí víc do přírody a setkávají se tam se zvířaty. Nastartoval to covid a od té doby to stoupá. Také je víc aut, větší provoz, i proto máme víc zvířat,“ vysvětluje vedoucí záchranné stanice Josef Cach.

Josef Cach ze Záchranné stanice volně žijících živočichů Pasíčka

Z tohoto důvodu zavedli v Pasíčkách třeba dvousměnný provoz, spolupráci se studenty veterinární školy z Hradce Králové i pomoc dobrovolníků, bez kterých si už fungování stanice neumí představit. Pomoci může i veřejnost. Jakými způsoby se zájemci dozví na stránkách záchranné stanice.

V Pasíčkách právě chystají velkou rekonstrukci. „Doufám, že začneme ještě během prosince. Jde tam o opravy centrálních léčebných objektů, budou nové střechy, přijdou nějaká úsporná opatření, fotovoltaika, tepelné čerpadlo, doufám, že přibydou i drobné voliéry v expozici. Gró celého projektu je komplex velkých rozletových rehabilitačních voliér,“ popisuje Josef Cach.

Pomozte nám vzlétnout

80 % rekonstrukce chce stanice financovat z peněz Evropské unie. Zbývající částku poskytnou Pardubický kraj a významní sponzoři. Ale minimálně milion bude stále chybět. I proto stanice spustila veřejnou sbírku „Pomozte nám vzlétnout“ na portálu donio.cz, kde může přispět každý dle svých možností.

„Je možné vybrat si různou výši příspěvku a za ni lidé můžou získat odměnu, kterou obdrží buď na stanici, nebo ji pošleme. Věřím, že drobní dobrovolní dárci, ale i firmy nám s tím pomůžou. Moc bych si přál, abychom to zvládli a dobře to dopadlo,“ říká Josef Cach.

Spustit audio

Související