Začíná věhlasný cyklus přednášek Ekologických dnů Olomouc

19. duben 2024

Začal 34. ročník největšího environmentálního festivalu v České republice. Program naplňují besedy, výlety, výstavy, aktivity pro rodiny, dílny a Edojarmark.

Před námi je víkend, kdy do Olomouce tradičně přijíždějí s veřejností debatovat vědci a filosofové. 

EDO – debata v Rajské zahradě

Filosof a biolog Zdeněk Neubauer nazval Ekologické dny Olomouc „společnou poradou o našem světě."

Filozof Pavel Barša na přednášce Ekologických dnů Olomouc

Jak se můžeme dočíst na stránkách EDO další filozof a jeden z tradičních hostů této události prohlásil: "Ekologické dny Olomouc jsou místem dialogu jakých je, nejen v naší zemi, ale v celé Evropě, málo. Přispějme k tomu, aby takové "místo pravého dialogu" dále trvalo a rozšiřovalo se. Závisí na tom mnoho dobrého v tomto nedobře začínajícím století. "

Václav Bělohradský na Ekologických dnech Olomouc

Název letošního festivalu "Blázen jsem ve své vsi" je inspirován básní Bohuslava Reynka. 

„Myslíme to tak, že na okrajích často existují lidé jako ten Bohuslav Reynek, který nikdo nezná. Oni přitom z vlastních popudů tvoří krásné věci, které třeba neztrácejí časem ani na své hodnotě. Často jsou zapomenuti úplně, často se o nich tvrdí i říká, že jsou blázni, ale přitom nás zásadním způsobem obohacují. A vlastně pak se dostáváme už k biodiverzitě, že vlastně to, že nejsme všichni stejní, je vlastně obohacující. A to platí jak v přírodě, tak v krajině, tak v té společnosti. Takže je to o biodiverzitě o pestrosti světa a i ten program je takhle pestrý,“ říká ředitel Centra ekologických aktivit města Olomouce Michal Bartoš.

Přednášky EDO na Sluňákově

V pátek vystoupí Stanislav Komárek. „Ten je asi z pátečních hostů nejznámější, lidi strašně milují jeho knihy o přírodě, o společnosti, o kultuře. Tentokrát si vybral pro něj myslím si typické téma a já jsem na to moc zvědavý. Bude mluvit o tom, jestli je čas na nový disent, jak jsme teď rozdělení a jak kolem nás třeba existují věci, které si nám nelíbí. Takže vlastně, jestli není záchranou nějaký pobyt mezi lidmi, se kterými je nám dobře. A neztrácíme tu naději a snažíme se pokračovat, i když třeba řada lidí říká, že to nemá smysl, že bude válka, nebo to nemá smysl, protože stejně je tu klimatická změna a bude katastrofa, tak si myslím, že to je hrozně zajímavé téma. Přijede taky Radan Haluzík. Vědec, přímočarý člověk,  napsal takovou knihu, která se stala v podstatě bestsellerem, Město naruby, myslím, že se to jmenuje. Bude mluvit o místech mezi místy, protože ve městě jsou prostory, které neznáme, protože tam nemáme jako lidé žádné zájmy a rostou tam rostliny, které někdo nevysázel, pohybují se tam zvířata, o kterých ani často lidé nevědí, že v tom městě existují. Jsou tam třeba bezdomovci často v těch částech, prostě takový ty zanedbaný místa. A on o nich vlastně bude mluvit trošku jako o bohatství, že se tam odehrává mnoho zajímavého jak přírodně tak společensky,“ zve dramaturg festivalu Michal Bartoš.

Botanik Jiří Sádlo v Rajské zahradě při Eklologických dnech Olomouc

Více si poslechněte ve zvukové pozvánce.

Spustit audio

Související