Začínal jako policejní úředník, zemřel v nacistickém vězení. Avantgardní režisér Oldřich Stibor

Třiatřicet let neslo olomoucké divadlo jeho jméno, mnozí z nás si ještě Státní divadlo Oldřicha Stibora pamatují.

Ve foyer stojí busta, která odsud v devadesátých letech na krátký čas zmizela a poté sem byla pro zraky diváků dnešního Moravského divadla vrácena. V té době znal složitý příběh, osobnost a tvorbu toho avantgardního režiséra málokdo.

Obecně se vědělo, že byl komunista a že zemřel v nacistickém vězení. Skoro nikdo však třeba netušil, že jeho prvním zaměstnáním byla práce policejního úředníka, který sledoval levicové demonstrace a kvůli němuž se na čas dostal do vězení i spisovatel Ivan Olbracht. Také to se dozvídáme z knihy, kterou letos vydala Filozofická fakulta Univerzity Palackého a jejíž autorkou je Helena Spurná.

Cesta k Oldřichu Stiborovi

Autorka knihy o Oldřichu Stiborovi - Helena Spurná

Olomoucká teatroložka Helena Spurná vystudovala divadelní vědu a muzikologii v Brně.

K Oldřichu Stiborovi ji přivedl významný divadelní a literární historik Jiří Stýskal, když jí (vzhledem k její hudební odbornosti) navrhl, ať pro účely jakési konference připraví referát o Stiborových operních inscenacích.

Zmínil se také o Stiborových sporech se slavnějším avantgardním režisérem E. F. Burianem, jemuž se už předtím Helena Spurná dlouho věnovala.

„Jiří Stýskal byl skvělý člověk, se kterým bylo fajn hovořit. Třikrát jsem ho navštívila v jeho bytě, uvařili jsme si silnou kávu a on povídal čtyři pět hodin. O Stiborově životě (ne úplně o jeho režijní tvorbě) věděl všechno, znal každé datum, ale bylo potřeba tomu dát nějakou formu. Napsal vynikající habilitační spis, ve kterém ovšem olomoucká vrcholná etapa zpracována nebyla. Čím více jsem se do tématu nořila, tím víc mě zajímalo. A když bylo jisté, že Stýskal už tu knihu nenapíše, protože byl nemocen a z různých důvodů si na to netroufal, tak jsem si říkala, musí to udělat někdo za něj. V té době už jsem toho věděla dost, a tak jsem se rozhodla, že to završím,“ říká autorka první monografie o Oldřichu Stiborovi.

Více o nové knize i o pozoruhodném příběhu prvorepublikového režiséra, který za války vstoupil do ilegální komunistické strany a zemřel ve vězení v Břehu nad Odrou, se dozvíte v rozhovoru s olomouckou teatroložkou Helenou Spurnou.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.