Záhada brněnského podzemí

10. červen 2019

Příběh o tragické nehodě na ulici Pekařská v Brně, kde se v roce 1976 propadl chodník a kvůli tomu navěky zmizela jedna žena v brněnském podzemí.

Svérázná studentka žurnalistiky Jana pracuje na reportáži o brněnském podzemí, a proto se zúčastní exkurze do místních tajných chodeb. Směr jejího bádání se ale velmi záhy změní, když se během své prohlídky dozvídá o pozoruhodně smutném příběhu ženy, která se před lety propadla do země. Rozhodne se zjistit o dávném případu víc.

Postupně se setkává jak se svědkyní události, tak i s odborníkem na brněnské podzemí a pracovníkem z kanalizační sekce. Díky nim pomalu rozkrývá, co se tenkrát vlastně stalo. Byla žena, pod níž se před lety probořil chodník, hrdinkou, jež přispěchala na pomoc někomu jinému, anebo nešťastnou obětí tragické nehody?

Pětidílná série „Záhada brněnského podzemí“ byla inspirována skutečnou událostí z 15. února 1976, kdy po propadnutí chodníku spadli do vzniklé jámy dva lidé. Nápis na pamětní desce umístěné na jednom z blízkých domů hlásá, že k tragické události došlo „nečekaně a v důsledku lidské lhostejnosti“. Právě i motivem lidské lhostejnosti se zabývá Žaneta Caletková, která cyklus napsala.

V režii Radima Nejedlého účinkují Růžena Dvořáková (studentka Jana Běhalová), Viktor Skála (průvodce v podzemí), Věra Zástěrová (květinářka), Miroslav Černý (pracovník z kanalizační sekce) a Zdeněk Truhlář (vypravěč). Dramaturgie Hana Hložková, zvukový mistr Lukáš Dolejší.

autor: Žaneta Caletková
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.