Zákaz amalgámových plomb: od letoška je zubaři nebudou moct dávat dětem a těhotným ženám

Zubaři od poloviny letošního roku už nebudou moci míchat amalgámové plomby pro děti nebo těhotné a kojící ženy. Za rok by se toto nařízení Evropské unie mělo týkat i ostatních dospělých pacientů. Řada stomatologů je však proti. Amalgám je podle nich jeden z nejlepších materiálů. Jeho náhrady jsou buď drahé, nebo se obtížněji připravují.

„My z hlediska odbornosti nesouhlasíme se zákazem amalgámu, protože není zdraví škodlivý,“ uvedl předseda oblastní Stomatologické komory v Olomouci Ondřej Procházka.

Zubaři podle něj běžně pracují s alternativními materiály pro výrobu plomb. V omezení amalgámu ale nevidí žádný smysl. „V České republice se už 10 let povinně používají odlučovače amalgámu, takže zubní soupravy nevypouštějí zbytky amalgámu do odpadních vod,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví se k nařízení vyjádřilo jen stručně. „Ministerstvo zdravotnictví zcela respektuje názor orgánů Evropské unie, který byl vyjádřen předmětným nařízením. Náhrada za zakázaný míchaný amalgám v plombách byla s odborníky podrobně konzultována,“ řekl Jan Brodský z tiskového oddělení.

Nové nařízení bude mít dopad i na pojišťovny. Plomby z alternativních materiálů jsou totiž dražší, ale pojišťovny je budou dětem a těhotným a kojícím ženám platit celé. Vysvětlil to prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich: „První etapa by měla stát zhruba 800 milionů korun navíc. Těžko v tuto chvíli předjímat, jak rychle bude chtít česká legislativa akceptovat tu druhou etapu.“

Friedrich dále dodal, že zatím není jisté, jestli pojišťovny budou plomby proplácet i ostatním klientům, až se zákaz amalgámu rozšíří na všechny dospělé.

Podle Procházky ze Stomatologické komory se ale pro lidi, kteří už mají amalgámové plomby, nic nemění. „Pokud jsou jejich nositeli, nemusí se obávat, že by se měly okamžitě vyměnit,“ dodává s tím, že ani výplně z alternativních materiálů nemusí být stoprocentně neškodné. Na rozdíl od amalgámových plomb s nimi lékaři nemají tak dlouhé zkušenosti.

autor: sol
Spustit audio