Zákaz ohňostrojů a pití alkoholu například před bazilikou a domem, kde pobýval básník Jiří Wolker, by mohl už letos začít platit na olomouckém Svatém Kopečku

Jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů v Olomouckém kraji, Svatý Kopeček by se mohl letos proměnit v zónu se zákazem používání zábavní pyrotechniky. Pedardy a rachejtle vadí nejen tamním lidem, ale i zvířatům zoologické zahrady. Komise svatokopecké městské části současně žádá olomouckou radnici o zpřísnění vyhlášky zakazující pití alkoholu na veřejných místech.

„Ohňostroje? To tady na tom svatém místě není potřeba,“ rozhorluje se Marie Jarošová, která s plnou nákupní taškou míří domů. To paní Lucie, která spěchá na místní poštu, má zase spadeno na opilé lidi. „Vidívám tady opilé lidi, určitě jich je tu víc,“ dodává Lucie. Obě se shodují, že snaha předsedy komise místní části Michala Krejčího zakázat ohňostroje a omezit pití alkoholu vyhláškou je namístě.

„Ta vyhláška se má týkat používání zábavné pyrotechniky, kterou si lidé můžou běžně koupit, jako rachejtle, dělobuchy, petardy. Ty skutečně velké ohňostroje reguluje speciální právní úprava,“ upřesňuje Krejčí s tím, že místním vadí každotýdenní pouštění petard a malých ohňostrojů při svatbách nebo oslavách.

„Domnívám se, že není korektní, aby přijeli návštěvníci na Svatý Kopeček odjinud, znepříjemňovali místním výbuchy život a zase odjeli,“ souhlasí s místními náměstek primátora Pavel Hekela za hnutí SpOLečně. Zpřísnění vyhlášky o pití alkoholu na některých místech na Svatém Kopečku podpoří také. „Před bazilikou, která je nepochybně duchovní místo, kde je přinejmenším nevhodné, aby tam někdo seděl a popíjel alkohol. Totéž je před Wolkerovou vilou,“ dodává Hekela.

Zákaz ohňostrojů jednoznačně podporuje i zoologická zahrada. „Kdybych měla tu moc a možnost mluvit za zvířata, tak bych rozhodně hovořila pro to, abychom ohňostrojů byli vystříháni, protože zvířata v zoologické zahradě, reagují naprosto stejně, jako třeba pes, kterého máme doma a musíme ho před ohňostrojem chránit, aby nedostal epileptický záchvat nebo neprošel nějakým šokem. Dokonce může dojít k takovému splašení, že následkem ohňostrojů tu musíme řešit úrazy u zvířat,“ potvrzuje mluvčí zoologické zahrady Iveta Gronská.

Aby se Svatý Kopeček stal podle přání místních klidovou zónou, musí návrhy vyhlášek schválit rada města, zastupitelé a poté je čeká cesta na ministerstvo vnitra.

autor: bam
Spustit audio