Zálohový systém vratných kelímků na kávu se z Olomouce rozšířil i do dalších měst, funguje i mezi kavárnami

První český systém vratných kelímků na kávu vznikl loni v létě v Olomouci. Od té doby zaujal řadu dalších ekologicky smýšlejících kavárníků po celé republice. Z barevných kelímků z recyklovatelného plastu tak už popíjejí teplý kofeinový nápoj tisícovky lidí na Morava i v Čechách. Autoři projektu zároveň chystají v novém roce malou inovaci.

„Tady v Olomouci máme určitě přes tisíc kelímků v oběhu, počítáme, že se to navýší na dva až tři tisíce,“ spokojeně rekapituluje iniciátor akce kavárník Jan Havránek. Zatímco projekt rozjížděli v červnu tři olomoucké kavárny, teď už se k nim připojila většina těchto podniků ve městě, další v Praze, Brně, Ostravě a teď aktuálně zhruba v dalších patnácti městech v Česku.

„Kelímek si můžete půjčit v jedné kavárně a vrátit v jiné. Můžete jich vrátit třeba i deset, záloha se vám vrátí,“ popisuje systém Jan Havránek. Vratné kelímky se jednoduše umyjí v myčce a recyklace pokračuje dál. To se líbí například slečně Barboře. „Kelímek si vždycky beru, protože se snažím šetřit životní prostředí. Přijde mi to jako super nápad. Tím, že je to vratné, tak to člověka nic nestojí,“ popisuje Barbora.

Barbora si odnáší svoje lungo ve vratném kelímku a baristka Pavla potvrzuje, že největší zájem o ně mají mladí lidé, převážně studentky s blízkých fakult.

Jan Havránek už ale teď přemýšlí, jak ještě systém Otoč kelímek ještě vylepšit. Aktuálně řeší problém s víčky. „Víčka jsou technologicky, ale i hygienicky někde jinde. Snažíme se s našimi partnery v Německu tohle vyřešit,“ přibližuje Havránek.

Zájemci o vratné kelímky si teď můžou vybírat ze dvou velikostí oproti padesátikorunové záloze. Podle autorů projektu se v České republice spotřebují desítky milionů jednorázových a obtížně recyklovatelných šálků na kávu. A tak svou aktivitou chtějí alespoň o něco toto číslo snížit.

autor: bam
Spustit audio