Záměr vykoupit a zdemolovat chátrající domy má vedení Moravského Berouna. Činí tak z obavy. Jaké?

5. říjen 2023 12:38

Z Moravského Berouna na Olomoucku by měly postupně zmizet chátrající a vybydlené domy soukromých vlastníků. Vykoupit a zdemolovat je plánuje tamní samospráva. A to nejen kvůli vzhledu města. Ale taky kvůli obavám, aby se do zmíněných domů nenastěhovali nepřizpůsobiví lidé. Jednu z prvních budov už dělníci likvidují.

Tou je bytový dům v ulici Opavská. Budovu nechává zbourat město, které ho mělo ve svém vlastnictví. A další demolice jsou v plánu. Například objektu, který stojí přímo na berounském náměstí přímo před místním kostelem.

„Tento dům město vykoupilo s tím, že ho zdemoluje a na místě, které je zhruba 640 metrů čtverečních, bude vybudováno veřejné prostranství pro občany,“ popisuje nezávislá místostarostka Zdenka Szukalská.

Chátrající domy vykupuji lidé, kteří zde umísťují nepřizpůsobivé občany, a tím nám to způsobuje velké problémy.
místostarostka Zdenka Szukalská

Samospráva Moravského Berouna tak chce postupně změnit tvář města, ve kterém je podobných chátrajících a vybydlených domů poměrně dost. Důvody nejsou jen estetické. „Bohužel tyto už chátrající domy vykupuji lidé, kteří zde umísťují nepřizpůsobivé občany, a tím nám to způsobuje velké problémy,“ dodává Szukalská.

Dělníci v dohledné době zbourají celkem tři objekty, další dva chce odkoupit město od soukromníků a opět je nechat odstranit. Uvolněná místa mají sloužit veřejnosti. Podle místostarostky města má ale část zastupitelů obavy z velkých finančních nákladů, kolik dalších domů nakonec takto půjde k zemi tak zatím není jasné.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio