Zaměstnanci Muzea umění v Olomouci požadují rezignaci ministra kultury Antonína Staňka

21. březen 2019

Zaměstnanci olomouckého Muzea umění vyzvali ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD k rezignaci. Otevřený dopis se svým požadavkem adresovali také předsedovi vlády Andreji Babišovi z hnutí ANO. Sepsali ho kvůli okolnostem, které provázejí přípravu stavby Středoevropského fóra v centru Olomouce.

„Pokud se ukáže, že můj postup, který volá po transparentní veřejné soutěži na novou stavbu muzea za 600 milionů korun z veřejných zdrojů a peněz daňových poplatníků tak, že by neměla být uskutečněna a že by to měl dostat konkrétní architekt, je chybná, jsem připraven před vládou, sněmovnou i veřejností tento svůj názor obhájit,“ říká ministr Antonín Staněk z ČSSD s tím, že kritiku odmítá. Zaměstnanci obviňují ministra z arogantního jednání s tím, že je ohrožená mezinárodně uznávaná instituce, říká mluvčí muzea Tomáš Kasal.

„Obáváme se, že celá idea Středoevropského fóra by mohla být zničena. Práce, kterou tady oborníci dělali, by přišla vniveč,“ dodává Kasal.

Ministr kultury Staněk po nástupu do funkce rozhodl, že na stavbu Středoevropského fóra, zvaného SEFO je potřeba vypsat soutěž. Proti jeho návrhu se nedávno ohradila řada odborníků, kteří Šépkův návrh podpořili.

"Staňkova argumentace, že vedení Muzea umění maří vyhlášení architektonické soutěže na návrh SEFO se nezakládá na pravdě. Naopak na její regulérní přijatelné podobě vedení muzea intenzivně a dlouhodobě pracuje. Problém je závažnější. Jde o existenci instituce, která si před téměř třiceti lety vydobyla samostatnost a v průběhu let se zařadila svou prací k mezinárodně uznávaným institucím," cituje ředitel olomouckého muzea Michal Soukup z otevřeného dopisu.

Bývalý ředitel Muzea umění a autor myšlenky vzniku Středoevropského fóra tvrdí, že vzniklá situace negativně ovlivňuje kulturní a politické směřování České republiky po roce 1989. Proto otevřený dopis zaměstnanců muzea podporuje.

Středoevropské fórum tzv. SEFO muzeum plánuje víc než deset let. Je klíčovým projektem prohlášení současné vlády. Má sbírat a vystavovat díla moderního umění zemí visegradské čtyřky, Německa a Rakouska. Depozitář v nové budově by měl pojmout až 200 tisíc děl. Zatím má muzeum ve sbírkách předměty za zhruba dvě miliardy korun.

autor: bam
Spustit audio