Zaměstnanci továrny LG.Philips Displays se bojí o práci

30. leden 2006

HRANICE - Třináct set zaměstnanců hranické továrny LG.Philips Displays čeká ještě několik dnů nejistoty, než se definitivně rozhodne o tom, zda přijdou o práci. Mateřská společnost firmy kvůli finančním problémům zastavila v Hranicích výrobu barevných televizních obrazovek a zaměstnancům oznámila, že o budoucnosti závodu rozhodne nejpozději do středy.

Celý region severní Moravy se obává katastrofy na trhu práce v případě, že by závod definitivně přestal vyrábět. O práci by přišlo i dalších pět set lidí, kteří pracují v dodavatelských firmách. Vedení firmy již hranické radnici slíbilo, že nejpozději ve středu bude město o vývoji v továrně informovat. "Na základě těchto informací můžem určitým způsobem postupovat město, určitým způsobem odbor sociální. Budeme muset řešit občany, kteří zde jsou zaměstnáni. Myslím si také, že budeme hledat další využití těchto prostor. Je tady zbudovaná infrastruktura, perfektní logistika, jsou tu nové haly, takže neveřím, že by to zůstalo ladem. Samozřejmě, že bych byl rád, kdyby to využití nebylo tak ekologicky náročné, jako je výroba obrazovek v současné době," potvrdil Českému rozhlasu Olomouc hranický zastupitel Radek Hlavinka.

Také česká vláda hledá cesty, jak firmě LG.Phillips v Hranicích pomoci obnovit výrobu a zachovat pracovní místa. Má tři varianty, které bude projednávat odpoledne. Už ráno jednal ředitel hranické továrny Philips Phil Styles s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Robertem Szurmanem a generálním ředitelem agentury CzechInvest Tomášem Hrudou.

"Chceme co nejdříve vytvořit možnost, aby se do Philipsu dostaly prostředky, to znamená peníze na nákup dílů. Těch možností je několik. Nerad bych teď uváděl detaily, ale v podstatě jde o to, aby do pátku byly tyto prostředky k dispozici," řekl Českému rozhlasu šéf resortu průmyslu a obchodu Milan Urban. Podle něj má česká továrna na své výrobky odbyt, mateřská firma však není schopna v současné době zajistit peníze na provoz.

autoři: zem , av
Spustit audio