Zaměstnancům univerzity se nelíbí nový kodex

11. listopad 2003

OLOMOUC - Univerzita Palackého vydala v polovině října kodex mediálního chování. Metodický pokyn pro své zaměstnance a studenty se následně stal předmětem diskusí nejen na akademické půdě, ale také v médiích. Objevily se obavy, že podobný dokument může ohrožovat svobodné vyjadřování názorů...

Podle rektorky Jany Mačákové byl dokument připravován od prosince loňského roku s cílem odlišit osobní stanoviska od oficiálních postojů univerzity a možnost vyjádřit se k jeho podobě mělo vedení všech fakult. Jana Mačáková se nedomnívá, že by se lidé na základě kodexu báli svobodně vyjadřovat. "Právo vyjadřovat se patří k základním akademickým svobodám a nikdo jej nechce upírat," uvedla Mačáková. Podle rektorky je možné vyjádřit svůj názor například na internetových stránkách univerzity, a to i anonymně.

Vedoucí Ústavu cizích jazyků Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Kurfürst se naopak domnívá, že někteří lidé mají obavy svůj názor vyjádřit. "Souhlasím s tím, že by měla existovat určitá dohoda o tom, kdo informuje o zásadních rozhodnutích na univerzitě, kdo poskytuje informace týkající se přijímacího řízení. Na druhé straně mi některé formulace v kodexu připadají příliš přísné. Vadí mi, že se tam naznačuje, že medializace jakýchkoli sporů neprospívá ani univerzitě, ani osobám, které ji iniciují. To mi přijde jako výhrůžka," řekl Českému rozhlasu Kurfürst.

autor: av
Spustit audio