Zanedbané prostranství po bývalé textilce v Šumperku by mohlo sloužit bydlení a parkování

25. červen 2019

Kdysi se tu zpracovávalo hedvábí, dnes je rozlehlý pozemek po bývalém textilním závodu u centra Šumperka spíš ostudou. V místě sice měla vyrůst nová budova ředitelství Lesů České republiky, z plánu ale letos na jaře sešlo. Vedení Šumperka tak místo toho přišlo s nápadem nabídnout pozemky developerům.

„Chátrá to tu, je to tady zpustlé,“ stěžuje si pan Martinák. Jako rodilý Šumperan si vzpomíná na dobu, kdy na více než hektarovém prostranství mezi Štefánikovou a Žerotínovou ulicí fungoval textilní závod Hedva. Zanedbané místo by podle něj mělo po více než dvou dekádách chátrání konečně znovu ožít. „Je to velký prostor, to by se mohlo využít,“ zamýšlí se Martinák.

Řešením byla původně stavba nového krajského ředitelství Lesů České republiky. Kvůli kůrovcové kalamitě už to ale neplatí.

„Ustoupili jsme od záměru stavět novou budovu krajského ředitelství v Šumperku kvůli úsporám. Naší prioritou je v současné době řešení kůrovcové kalamity a obnova lesa,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Rozhodnutí zkomplikovalo situaci šumperské radnici. Jak říká nezávislý starosta Tomáš Spurný, město právě s vidinou spolupráce se státním podnikem, pozemky v loňském roce odkoupilo. Teď jeho vedení připravuje náhradní řešení.

„Rozhodli jsme se k novému postupu, kdy chceme v dané lokalitě vybudovat potřebné parkovací kapacity, ale také provést prostřednictvím developera bytovou výstavbu,“ popisuje Spurný.

Že na opuštěných pozemcích vzniknou parkovací místa a byty na svém posledním zasedání schválili i zastupitelé. Celý záměr je ale teprve na začátku, jasnější obrysy získá podle starosty nejdříve na podzim.

Spustit audio