Zdena Mašínová: Kde byl zločin, měl být trest

Poslední členka rodiny Mašínů na našem území žije v Olomouci. Z bytu má výhled na věznici, kde byla v 50. letech vězněna a vyslýchána po útěku bratrů z Československa.

Do života rodiny Mašínovy zasáhly dva totalitní režimy. Otec, zakladatel protinacistické odbojové organizace Tři králové, byl popraven po atentátu na Heydricha. Bratři založili protikomunistický odboj a poté uprchli do Ameriky, kde vstoupili do armády, se kterou se hodlali vrátit osvobodit Československo. Matka byla po jejich útěku zatčena a zemřela v komunistickém vězení. Zdena Mašínová mladší byla vězněna, vyslýchána a po propuštění z vězení sledována.

Její bratři se ani po revoluci nevrátili. „Po devadesátém roce pro ně bylo nepřijatelné, po tom všem, co bylo obětí, že nebyla tato zločinecká strana, která měla na svědomí čtyřicet let totality, postavena mimo zákon a dodnes je v českém parlamentu. To je další moje trauma. Po tom, co se tady dělo, lidi popravovaní, pronásledovaní, nejkrutější padesátá léta a normalizace, která je v mém pohledu jedním z největších zločinů na této společnosti. To bylo uděláno pod povrchem. Přizpůsobujte se, ale nechte nám moc v ruce. A to se stalo. A po devadesátém roce ti, co to měli v ruce, si dodnes žijí velmi krásně. Kde byl zločin, měl být trest,“ říká Zdena Mašínová.

autor: pese
Spustit audio