Zdena Mašínová po zhlédnutí filmu (nejen) o jejích bratrech: Je důležitý hlavně pro mladou generaci, říká

1. listopad 2023

Příběh Ctirada a Josefa Mašínových a jejich tří přátel, kteří bojovali proti komunistickému režimu v Československu a pak se zbraní v ruce za dramatických okolností utíkali do Západního Berlína, zpracoval režisér Tomáš Mašín, vzdálený příbuzný Mašínů.

Čtěte také

Jeho film Bratři v úterý v olomouckém kině Metropol viděla sestra hlavních protagonistů, Zdena Mašínová, která zanedlouho (7. listopadu, pozn. red.) oslaví 90. narozeniny.

„Děkuji panu režisérovi za jeho práci, kterou tomu věnoval. A taky panu producentovi, protože to nebyla maličkost. Člověk, když se k tomu vrací i po tolika letech, má zvláštní pocit. I přesto, že jsem to prožívala,“ říkala Zdena Mašínová, která žije v Olomouci.

Člověk, když se k tomu vrací i po tolika letech, má zvláštní pocit.
Zdena Mašínová

S režisérem Tomášem Mašínem se během příprav na film potkala. O scénáři věděla. „Mluvili jsme o tom. V něčemu jsem kritická, jako ke všemu, ale jsem ráda, že se tato historie dostane hlavně k mladším generacím,“ uvedla Mašínová a jedním dechem dodala: „Jestli se k tomu chci vracet, tak speciálně kvůli mladé generaci, protože mladí potřebují vědět, co si nemuseli prožít, ale co se může opakovat.“

Jak se jí líbilo herecké obsazení? A čím film končí? Poslechněte si celou reportáž v přiloženém audiu výše.

Spustit audio

Související