Zelenozelené Severní Irsko

17. září 2015

Irský ostrov je proslulý svou převládající zelenou barvou. Ta není jen barvou krajiny, ale je spojena také s národními symboly. Patří k nim i zelený trojlístek. A dokonce si tu můžete vychutnat zelené pivo.

Do jedné z oblastí britského království do Severního Irska se vydala v roce 2011 Svatava Svobodová. Na sklonku roku navštívila kamarádku v městečku Limavady asi 30 km od severoirského města Londonderry.

Současný vzhled vymodelovala krajině ledovcová pokrývka v dobách ledových. Na klimatu a zeleni se podílí teplé objetí Golfského proudu.

Limavady je asi třicetitisícové městečko. Tato oblast trochu váhavě, ale přece jen, turisticky ožívá. Obdivovaný přírodní útvar, čedičové sloupy Giant's Causeway („Obrovy schody"), je opředen legendami, stejně jako mnoho dalšího v Irsku.

Na pobřeží ke sloupům se dostanou pěší i automobiloví turisté. Využít se dá pravidelná autobusová doprava. Z mohutných sloupů můžete pozorovat rybáře, kteří i v zimě vyjíždějí na moře.

National Trust Giant´s Causeway

Vedle přírodních krás si přijdou na své i milovníci historických staveb. Svatava Svobodová si vychutnala syrovost hradů téměř na každém kroku. Ne nadarmo je Severní Irsko vyhledávané jako kulisa známých historických filmů.

Irský ostrov svým návštěvníkům poskytuje také další sportovní vyžití. Jak jste na tom s rovnováhou, popř. závratí si můžete vyzkoušet na provazovém mostě Carrick-a-Rede Ropebridge 30 m nad hladinou. Naopak při potápění pod hladinou se můžete setkat s tuleněm kuželozobým.

Při cestování Irskem, zvláště v severovýchodní části, si musíme udělat pořádek v držených měnách. Není totiž libra jako libra! Někde chtějí irskou, jinde britskou nebo skotskou! Někde se platí pouze eury. Správnou měnu je dobré mít v hotovosti i pro nečekané případy. Věříme, že jen pro ty příjemné.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.