Zemědělci se obávají špatné úrody

14. červenec 2003

OLOMOUCKÝ KRAJ - Do polí v Olomouckém kraji vyjely první obilné kombajny. Zemědělci mají obavy ze špatné úrody, protože pole letos poničily kruté mrazy a další citelnou ránu porostům zasadilo suché počasí. Představitelé místní agrární komory odhadují, že škody způsobené rozmary počasí jen v Olomouckém kraji půjdou do desítek milionů korun...

Jako jedni z prvních zahájili v Olomouckém kraji žně pracovníci ZD Výšovice na Prostějovska, kteří začali sklízet sladovnický ječmen. "Výnosy jsou kolem 40 metráků na hektar, v minulých letech přitom činily 60 až 70 metráků. Navíc kvalita ječmene je špatná, protože zrna zaschla a jsou malá," postěžoval si předseda ZD Výšovice Leo Štěpánek.

Většina sladovnického ječmene, který ZD Výšovice dodává prostějovským Sladovnám Soufflet, tak podle Štěpánka letos skončí jako krmivo. "Propad v tržbách bude na jeden hektar ječmene činit sedm až deset tisíc korun. Sladovnického ječmene přitom máme 260 hektarů," podotkl Štěpánek.

Dodal, že ani úroda pšenice nebude letos nijak slavná, protože její porosty jsou prořídlé a suché. Také řepky olejné sklidí výšovičtí zemědělci proti plánu poloviční množství. Suché a teplé počasí v Olomouckém kraji poškodilo i porosty cukrové řepy, které začínají žloutnout a hrozí, že řepné bulvy budou mít na podzim nižší cukernatost a klesne tak jejich cena.

Sucho dělá vrásky na čele také chmelařům z Tršicka, protože rostliny chmele mají kvůli nedostatku vláhy málo větviček, na kterých vyrůstají chmelové šišky. "Výnosy budou proti průměrnému roku určitě nižší. Otázkou také je, jaká bude kvalita chmele. Nyní je sice trochu chladněji, avšak záleží, jak se bude počasí vyvíjet do sklizně. Počasí může ještě v kvalitě chmele sehrát rozhodující roli," řekl chmelař z a.s. Tršická zemědělská Ivo Macháček.

Podle předsedy olomoucké agrární komory Drahomíra Tobiáše lze v nadcházejících žních očekávat nižší výnosy i kvalitu obilovin. "Škody způsobené suchem v našem regionu odhadujeme na desítky až stovky milionů korun," uvedl Tobiáš.

zdroj: ČTK
Spustit audio