Život zdravější a šťastnější. To je projekt Olomoucký kraj – kraj zdravého života

2. leden 2024

Olomoucký kraj – kraj zdravého života. S takovou výzvou přichází k lidem olomoucká fakultní nemocnice v čele s jejím ředitelem Romanem Havlíkem a spolu s ním zástupci dalších institucí napříč celým Olomouckým krajem. 

Výzva říká: „Propojme v programech lidi generačně – i napříč generacemi! Využijme zkušenosti a čas seniorů, kteří chtějí být aktivní! Přinesme nové prvky do školní výuky a místo soupeření učme děti spolupracovat, komunikovat a být empatičtí. Zjednodušme svůj život – co do nároků na materiální bohatství, způsob stravování a přirozené pohybové aktivity. Buďme ohleduplní k přírodě, k druhým lidem i k sobě samotným. A nevyhýbejme se novým technologiím těm prospěšným.“

To vše je součástí cesty ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu. Cesty, kterou každý jednotlivec může nastoupit teď hned a která ho nebude stát balík peněz, ale naopak na ní může peníze ušetřit. To vše změnou vlastního myšlení a přístupu k životu.

Všichni toužíme po zdraví a štěstí. Tyto hodnoty nechybějí snad v žádném novoročním, ani jiném přání. Jak je tedy možné, že naše životní realita je navzdory všem těm přáním, často úplně jiná a ač máme pocit, že se snažíme, jsme celkově jako společnost i jednotlivci spíše nemocnější a nešťastnější? Čím to je? Dopomohou nám ke štěstí a zdraví peníze a úspěch? Nebo je tajemství ukryto někde jinde?

Možná naznačí a napomůže právě nový projekt: Olomoucký kraj – kraj zdravého života.

Na čem stojí jeho vize? Jak se může zapojit každý z nás? Jak zvládnout náročnou dobu s benefitem štěstí a zdraví? Jak na to? Poslechněte si rozhovor s ředitelem Fakultní nemocnice Olomouc Romanem Havlíkem.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio