Znovuzvolený senátor Kantor se chce opět zaměřit na zdravotnictví. Podle Brázdila rozhodli poctiví voliči KDU-ČSL

2. říjen 2022 08:43

Senátní obvod 61 Olomouc bude i v dalších šesti letech zastupovat v horní komoře Parlamentu lékař Lumír Kantor za KDU-ČSL. Rozhodli o tom voliči ve druhém kole senátních voleb. Kantor v něm získal 60 procent. Porazil Milana Brázdila z hnutí ANO. Jak oba kandidáti hodnotili výsledky voleb?

„Posílil jsem, bylo to pro mě do určité míry překvapení. Zase to byl pro mě příval emocí, mám z toho velkou radost,“ komentoval volební výsledek krátce po sečtení hlasů staronový senátor Lumír Kantor za KDU-ČSL. V Senátu se chce i nadále věnovat především zdravotnictví a sociální oblasti.

„Já jsem během těch šesti let dělal dva roky předsedu Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Zdravotnictví je mi vlastní, tam se cítím jako doma. Je dobré neustupovat z toho, čemu člověk rozumí. Sociální politika mě velmi bavila, taky to hodně souvisí se zdravotnictvím,“ dodává Kantor.

Kantor: Méně nákladních aut v obcích

Soustředit se ale chce i na svůj region. „Chtěl bych pomoct některým obcím. Kožušany-Tážaly a tam dál směrem na Dub. Chci, aby jim tam nejezdily náklaďáky,“ uvádí staronová senátor.

Stejně jako před šesti lety porazil Lumír Kantor Milana Brázdila z hnutí ANO. Ten se bude dál věnovat práci lékaře a poslance. „Samozřejmě blahopřeji vítězi. KDU-ČSL tady prostě má velmi poctivé voliče, kteří přijdou. A to, že vy hrajete v prvním kole, opakovaně, neznamená nic. Prostě musí se opřít do druhého. A to voliči KDU-ČSL umí,“ hodnotil Brázdil.

„KDU-ČSL tady prostě má velmi poctivé voliče, kteří přijdou.“
Milan Brázdil, neúspěšný kandidát do Senátu za hnutí ANO

Podle politologa Karla Párala nebylo vítězství Lumíra Kantora velkým překvapením. „Tentokrát měl Lumír Kantor více tzv. z čeho brát, co se týče hlasů od voličů kandidátů, kteří propadli v prvním kole. Teď tady byly hlasy rozdrobeny mezi kandidáta ODS, Pirátů, také hnutí STAN a koneckonců i o těch dalších dvou mohlo tedy něco přitéct,“ vyjádřil Páral svůj názor.

Volební účast v obvodu Olomouc dosáhla v druhém kole senátních voleb bezmála 23 procent.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související