Zootechnička Marta Němcová prozrazuje: Když se mění čas, krávy jsou v šoku

10. listopad 2022

V pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka jsme mluvili o dobrém ránu.  Pozvání přijala i zootechnička Marta Němcová, která o brzkém vstávání a dobrých ránech ví své.

„Budík mi ráno zvoní v 3.35 a nikdy jsem si na to nezvykla,” to jsou slova zootechničky Marty Němcové, která usedla na rozhlasovou Pohovku Jožky Kubáníka, aby si s ním popovídala o každodenním ranním vstávání a o tom, co se děje, když ve chvíli, kdy jiní lidé ještě spí, přijde do práce, aby se tam starala o stovky kusů dobytka.

„Od půl páté, kdy dorazím do práce, se nezastavím. Obcházím provoz, kde máme 950 kusů dojnic, 900 jalovic, musím projít zdravotní stav každé krávy, zkontrolovat březost, zajistit veterináře a další profese. Zvířata mají na krku obojky, které snímají všechna důležitá data a počítače je vyhodnocují,” popisuje náročné zaměstnaní Marta Němcová s tím, že bez lásky ke zvířatům by profesi zootechničky vykonávat nemohla.

„Krávy jsou velmi chytré a poznají samozřejmě přístup každého člověka. Když mezi ně vstupuješ s klidem, je to o moc lepší, než když přijdou cholerici, kteří křičí a myslí si, že něco urychlí. Neurychlí vůbec nic a zvířata to všechno cítí,” říká a dodává, jak i velká zvířata dokáží dát najevo přízeň a jak si říkají o pozornost: ”„Krávy jsou mazlivé. Pošťuchují tě, chtějí se tulit.”

A jak je to s ranním vstáváním zvířat? „Jsou naučená, mají řád a už přesně vědí, co a kdy se bude dít. V šoku jsou tenkrát, když se mění čas, v tu chvíli je na nich to překvapení znát,” prozrazuje Marta Němcová a svěřuje se i s tím, jaká zvířata má doma a jak vypadají její rána, kdy nemusí vstávat.

Martu Němcovou znám od dětství, vždycky milovala zvířata a neuměla si bez nich život představit. Jako zootechnička je tak člověkem na svém místě a já tak vím, že zvířata, o která se stará, jsou v dobrých rukou.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související