Zpomal, jinak zaplatíš. Ve Slavíči má přimět řidiče k nižší rychlosti nový radar

4. leden 2023 07:40

Rychlost projíždějících aut ve Slavíči, místní části Hranic, hlídá nový radar. Radnice ho nechala umístit u čtyřproudové silnice první třídy. Obyvatelé Slavíče nové opatření vítají. Drtivá většina řidičů podle nich rychlost na frekventované cestě nedodržuje.

Nový radar je ve Slavíči umístěný na stožáru u hlavní cesty zhruba uprostřed této místní části. „Je to radar, který měří maximální rychlost i průběžnou rychlost v obou směrech. Takže pokud někdo pojede rychleji, radar ho zaznamená a řidič zaplatí,“ vysvětluje Jiří Trna, předseda osadního výboru ve Slavíči.

Po takovém zařízení ve Slavíči volali už dlouho. „Jde o letitou záležitost. Je tu velká hustota provozu a navíc čtyřproudá cesta. Je problém, aby řidiči tady na tom přechodu vůbec, když mají červenou, zastavili,“ dodává Trna.

„Je problém, aby řidiči tady na tom přechodu vůbec, když mají červenou, zastavili.“
Jiří Trna, předseda osadního výboru ve Slavíči

Jen během prvního dne provozu radar ve Slavíči zaznamenal desítky případů překročení rychlosti. „V loňském roce jsme na radarech vybrali zhruba 13 milionů korun. Je to částka zhruba o milion korun nižší než v roce 2021. Je vidět, že řidiči přece jenom uzpůsobili rychlost předpisům,“ uvádí mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. Ta aktuálně provozuje radary také na několika místech v Hranicích, v nedalekém Černotíně a Býškovících.

Město ve Slavíči plánuje ale i další dopravní opatření, které mají zlepšit bezpečnost lidí. „Dalším krokem by měla být změna vodorovného dopravního značení. Chtěli bychom tam vybudovat i nové odbočovací pruhy a celkově dopravu zpomalit,“ prozrazuje starosta Hranic Daniel Vitonský z hnutí ANO.

Úpravy si podle starosty vyžádají několik milionů korun. Zahájit je plánují do dvou let.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio