Zpracování vlastních surovin by mohlo zemědělcům ekonomicky pomoci
Budoucnost řady zemědělských podniků může být ve zhodnocení vlastních surovin. Například mléka v mléčné výrobky ve vlastní minimlékárně. V Olomouckém kraji pracuje takto zatím jediná v Náměšti na Hané, která napomáhá udržení počtu dojnic ve firmě.
Využít ale lze podle předsedy Zemědělského družstva v Senici na Hané Jaroslava Navrátila i další suroviny. Určitě by se dalo podobným způsobem zhodnotit i ovoce. Zatímco konzumní ovoce dodávají na trh jako konzumní zboží, nestandardní produkty jdou na půmyslové zpracování do dalších výrobních závodů. To by se ale mohlo podle Navrátila zpracovávat přímo u výrobce.
Tomáš Minarčík
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Lepší zemřít než skončit tady. Izrael drží Palestince v krutých podmínkách, popisují svědci
-
ONLINE: Rusko tvrdí, že získalo kontrolu nad částmi Vovčansku. Ukrajina to rozporuje
-
Zemědělští aktivisté si vyřizují účty se starostou Novotným. V Řeporyjích vysypali kupu hnoje
-
Richterová: Je spousta bytů, které se majitelé bojí pronajmout. Pomoci může garance nájmu bez rizika