Zpracování vlastních surovin by mohlo zemědělcům ekonomicky pomoci
Budoucnost řady zemědělských podniků může být ve zhodnocení vlastních surovin. Například mléka v mléčné výrobky ve vlastní minimlékárně. V Olomouckém kraji pracuje takto zatím jediná v Náměšti na Hané, která napomáhá udržení počtu dojnic ve firmě.
Využít ale lze podle předsedy Zemědělského družstva v Senici na Hané Jaroslava Navrátila i další suroviny. Určitě by se dalo podobným způsobem zhodnotit i ovoce. Zatímco konzumní ovoce dodávají na trh jako konzumní zboží, nestandardní produkty jdou na půmyslové zpracování do dalších výrobních závodů. To by se ale mohlo podle Navrátila zpracovávat přímo u výrobce.
Tomáš Minarčík
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Peníze ze Sokola musely mizet sofistikovaně. Nyní už by se to stát nemohlo, věří nový starosta obce
-
Připravit další generace na válku. Na školách v Rusku se budou učit, jak vyrábět a ovládat útočné drony
-
Desetitisíce lidí v Evropě oslavily Svátek práce. V Paříži a Stuttgartu sáhla část demonstrantů k násilí
-
Ruská sabotáž, nebo obrana před drony? Pobaltí má problémy s navigací GPS, někdo signál ruší