Zvonařská dílna v Brodku u Přerova mění adresu. Stěhují se do nového

10. červen 2021

Stěhování do nového zahájili po letech příprav majitelé zvonařské dílny rodiny Dytrychů z Brodku u Přerova. Jako první stěhovací vozy dorazily do areálu bývalého pivovaru v Kokorách, kde zvonaři více než čtrnáct let vyráběli formy na odlévání miniatur a upomínkových předmětů.

Stěhování zvonařské dílny Zvonařská dílna -Tomášková

Do stěhování se zapojuje i Ondřej Vrána. Budoucí majitel dílny, v generaci rodiny Dytrychů už čtvrtý v pořadí. V nové dílně plánuje inovovat výrobu. „Zvony se vyrábí velice starou technologií. Teď je to pro nás možnost vyzkoušet novou techniku,“ popsal Vrána.

Stěhování zvonařské dílny Zvonařská dílna -Tomášková

Celé stěhování tady pevnou rukou řídí Leticie Vránová Dytrychová. Žena, která zvonařskou dílnu vede už 21 let. Říct, že se do nového těší, je prý pro ni příliš slabé slovo. „Dnes jsem za to velice ráda, že jsem se tak rozhodla a zůstala jsem v Brodku,“ uvedla Leticie Vránová Dytrychová.

Stěhování zvonařské dílny Zvonařská dílna -Tomášková

Rušno je ale taky už v nové dílně v Brodku u Přerova. Areál sousedí s vlakovým nádražím. Po kompletní rekonstrukci je prozatím jen jediný objekt, který je určený právě pro výrobu miniatur.

Obnovit výrobu miniatur po stěhování chce Leticie Vránová Dytrychová do dvou týdnů. Tzv. těžkou výrobu velkých zvonů tady v nové dílně ale zahájí až v příštím roce. 

autor: kra
Spustit audio