Advokát, který zpronevěřil klientům peníze si odpyká ve vězení sedm a půl roku

27. srpen 2015

Olomoucký advokát Marián Šťastný si definitivně odpyká 7,5 roku ve vězení. Klientům zpronevěřil 84 milionů korun, ti si k němu peníze dali do advokátní úschovy.

Dřívější rozsudek potvrdil olomoucký vrchní soud. Šťastný navíc musí část peněz zaplatit a také nesmí vykonávat praxi po dobu deseti let. A to proto, že svým jednáním narušil důvěru lidí v advokátní úschovu.

„My pořád máme za to, že nešlo o zpronevěru. To je základ sporu. Klient zváží, zda podá dovolání. Všechno se rozhodne poté, co nám bude doručeno písemné vyhotovení usnesení,“ řekl krátce po vynesení rozsudku Vratislav Kliment.

Šťastný se hájil tím, že peníze pouze přesouval, žádné prý nepoužil pro svou potřebu. U soudu vystoupili také jeho žena a bratr. Oba žádali senát, aby zvážil výši trestu. Šťastný se podle nich napravil dostatečně. Soud jim ale nevyhověl a odvolání zamítl.

„Soud rozhod podle našeho návrhu. Myslím si, že zcela správně a adekvátně,“ zhodnotil státní zástupce Ondřej Frgal. Kromě trestu odnětí svobody musí Šťastný zaplatit také část peněz a nesmí deset let vykonávat praxi advokáta.

„Trest zákazu činnosti výkonu advokacie na dobu deseti let je velmi vysoký. Svým jednáním prakticky ohrozil důvěru všech klientů a obecné veřejnosti vůči advokátním úschovám a obecně i vůči advokátnímu stavu,“ uvádí mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

Trest se podle něj pohybuje v polovině trestní sazby a nebyl proto důvod ho snižovat.

autor: tas
Spustit audio