Andělé v šumperském vlastivědném muzeu mají vybízet k hlubšímu zamyšlení

12. prosinec 2021

Důstojní boží poslové, roztomilé buclaté děti nebo třeba vlídní pomocníci svatého Mikuláše. Nejen takto jsou v umění nebo v rámci lidové tvořivosti zobrazováni andělé. Právě na ně se zaměřuje nová vánoční výstava šumperského vlastivědného muzea.

„Andělé jsou symboly adventu a Vánoc. Obklopují nás v naší domácí výzdobě, výzdobě ulic nebo obchodů, proti jsme si je vybrali,“ vysvětluje kurátorka Kristina Lipenská. Expozice tak zahrnuje například i desítky vánočních ozdob z různých období nebo několik betlémů, kde andělé rozhodně nesmí chybět.

Výstava se ale zároveň snaží jít mnohem víc do hloubky. „Zabýváme se tím, jakou úlohy andělé vlastně plní. Jsou posly božích zpráv nebo oslavují Boha, světce, Pannu Marii, případně vystupují v rolích průvodců nebo ochránců. Nad tím vším se prostřednictvím vystavených uměleckých děl zamýšlíme,“ dodává Lipenská.

Výstava „Co šeptají andělé“ v šumperském vlastivědném muzeu

Ke zmíněným uměleckým exponátům patří obrazy a plastiky z období od 17. století do současnosti. Nechybí ale ani ukázky a příklady lidového umění nebo lidové slovesnosti s andělskou tematikou.

Výstava s názvem „Co šeptají andělé“ potrvá v šumperském vlastivědném muzeu do konce ledna.

Spustit audio