Architektonické poklady ukrývá Přikrylova vila v Přerově. Místo skladu knihovny zde vznikne čítárna

Mozaikové podlahy, skleněné vitráže a další unikátní dobové artefakty v Přikrylově vile v Přerově by v budoucnu mohli obdivovat čtenáři městské knihovny. Její vedení chce v secesní budově v městské památkové zóně vytvořit čítárnu. Zatím prostory slouží jako sklad knih. Ten čeká za nedlouho stěhování. 

„Scházíme po původním schodišti Přikrylovy vily do prvního podlaží, kde je umístěn interiér knihovny a hlavně sklad knih,“ popisuje ředitelka přerovské městské knihovny Edita Hausnerová.

Přikrylova vila v Přerově, která zatím slouží jako sklad městské knihovny

K vidění je tam skoro sto let stará mozaiková podlaha, nádherný krb s původní mramorovou římsou nebo také původní vitráže. Celý prostor by se měl do budoucna proměnit v čítárnu.

„Měla by to být částečně i taková relaxační zóna. Chceme, aby si tu čtenář mohl sednout a strávit čas s knížkou ve velmi příjemném prostoru, který na něj dýchne minulostí a historií. Přikrylova vila podle mě patří mezi zbytečně ukryté poklady Přerova,“ tvrdí Hausnerová.

„Chceme, aby si tu čtenář mohl sednout a strávit čas s knížkou ve velmi příjemném prostoru, který na něj dýchne minulostí a historií.“
Ředitelka přerovské městské knihovny Edita Hausnerová

Stěhování skladu v Přikrylově vile má začít do dvou týdnů. Knihovníkům budou s přemístěním zhruba dvaceti tisíc svazků pomáhat také dobrovolní hasiči.

autor: kra
Spustit audio