Arcidiecézní muzeum v Olomouci vystavuje pohřební schrány olomouckých Přemyslovců

6. září 2018

Olomoucké Arcidiecézní muzeum ode dneška vystavuje pohřební schrány, které ukrývaly s největší pravděpodobností pozůstatky nejstarších olomouckých Přemyslovců, knížete Oty I. Sličného a jeho vnuka Oty III. Kosterní ostatky si před nedávnem odvezli pražští archeologové ke zkoumání a analýze DNA. Cínový sarkofág a dřevěná malovaná schrána zůstaly v Olomouci, kde jsou teď součástí výstavy „Zde se nacházíte. Václavské náměstí v proměnách času“.

Těžké schrány, které byly dlouhá staletí zazděné v sakristii kaple olomouckého Klášterního Hradiska, jsou pro archeology opravdovým pokladem. Podle historičky umění Simony Jemelkové, která je stěhovala do Arcidiecézního muzea, jsou na ně zvědaví i Olomoučané. „Budou vystaveny přibližně po dobu jednoho měsíce, aby je veřejnost, která se o ty nálezy samozřejmě velmi zajímá, mohla vidět,“ uvedla.

Stěhování přemyslovského sarkofágu z Klášterního Hradiska do Muzea umění

A jaký sarkofág vlastně lidé uvidí? „Vnitřní malovanou schránu, která je vyložená hedvábím, s velmi bohatou malířskou výzdobou týkající se právě olomouckých Přemyslovců. A potom vnější schránu ze dřeva obloženého cínem,“ upřesňuje Jemelková.

Mezitím pražští archeologové intenzivně pracují na průzkumu několika koster olomouckých Přemyslovců. Podle kurátora výstavy Miroslava Kindla výsledky řeknou, jak naše nejstarší knížata a později králové vypadali: „Zkoumají se například zranění z bitev. Bude se zkoumat i DNA a porovnávat s dalšími kosterními pozůstatky.“

Proměny Zdíkova paláce

Výstava představí i proměny a snahy o přestavbu nejvýznamnější středověké památky Svatováclavského návrší, takzvaného Zdíkova paláce. Jindřich Zdík byl olomoucký biskup a diplomat. Historici se dohadují, že byl zřejmě synem některého člena pražské dómské kapituly, a to nejspíš kronikáře Kosmy a jeho ženy Božetěchy. Zdíkově paláci se dříve říkalo také Přemyslovský palác a tvořil jádro olomouckého hradu. Dnes tu sídlí Arcidiecézní muzeum.

Rajská zahrada Zdíkova paláce

„Zdíkův palác byl vystavěn okolo poloviny 12. století a znovu objeven až v 19. století. A od té doby se datují různé pokusy ten prostor zpřístupnit návštěvníkům. Arcidiecézní muzeum se potom přestavovalo od roku 2006, ale tato přestavba se nedotkla Zdíkova paláce,“ doplňuje Kindl.

Výstava v olomouckém arcidiecézním muzeu s názvem Zde se nacházíte. Václavské náměstí v proměnách času potrvá do 7. října.

autor: bam
Spustit audio

Související