Arionova kašna v centru Olomouce se dnes opět naplní vodou. Budou spuštěna také Theimerova pítka

19. duben 2018

Jaro začalo i olomouckým kašnám. Jako první se ze zimního spánku probouzí dominanta centra města, Arionova kašna na Horním náměstí. Dílo světoznámého sochaře a místního rodáka Ivana Theimera patří k oblíbeným místům Olomoučanů i turistů.

Když se řekne „u želvy“, každý Olomoučan ví, kde to je. „Dáváme si tu sraz s kamarádkami,“ důchodkyně Věra Keslová nezaváhala. U želvy je oblíbené místo srazů a schůzek. Od dnešního poledne už bude z úst sochy delfína, postaviček dětí i želvy zurčet voda.

Petr Brachtl z technických služeb ale ještě předtím musel dohlédnout na důkladnou kontrolu. Malý jeřáb odkrývá těžké poklopy dvou šachet. Nahlížíme do třímetrové hloubky. „V jedné jímce je technologie, to znamená čerpadla a filtrace. Teď to kluci montovali, takže čerpadla jsou připravená. A další jímka je zásobník vody,“ ukazuje Brachtl. Tato jímka se za chvíli naplní čtyřmi kubíky pitné vody. Do kašny ale technické služby dají vodu z cisterny. Voda není pitná, ale je zdravotně nezávadná.

Jedna z technických šachet u Arionovy kašny

Mezitím už dorazili další technici a přezouvají se do gumáků. Miroslav Jaške má jasné úkoly, nejdřív míří k jímkám: „Musíme ji kompletně vyčistit, namontovat zpětné klapky. Až odejdou elektrikáři, tak se vapkou kompletně vyčistí celá kašna, všechny sochy se budou umývat.“

Kromě kašny se slavnostně spustí také dvě pítka od Ivana Theimera. Zatím z kohoutku nic neteče.

Nově Technické služby města Olomouc převzali do správy fontánu u nedaleké kaple svatého Sarkandra. Dílo Otmara Olivy je přes šest metrů vysoký zdobený bronzový sloup s nádržkami z leštěného granitu. Vodou se letos naplní příští úterý přesně v 10 hodin.

autor: bam
Spustit audio