Armáda pomáhá s obnovou mostů na Jesenicku, stavba prvních z nich má začít už za dva týdny

23. září 2024 09:53

Česká armáda poslala do Jeseníků ženisty, kteří pomohou s obnovou poničených cest a mostů po povodních. Na Jesenicku by mohli postavit až 20 provizorních přemostění. Mezi prvními místy, kde by speciální ocelovou příhradovou konstrukci měli položit, je Bělá pod Pradědem. 

Geodet Jan Ďoubal z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu je jedním z vojáků nasazených na pomoc v povodněmi zasaženém Jesenicku. „Pomáháme ženistům při stavbě mostních provizorií,“ vysvětluje.

Na místě u Šumného potoka v Bělé pod Pradědem spolu s kolegy měří terén pomocí totální stanice, která určuje přesné souřadnice pro stavbu.

„Podmínky jsou velmi náročné, ale jsme na to připraveni,“ dodává jeho kolega Zdeněk Kocourek. Kromě práce v těžkém terénu musejí měřit stovky bodů, což potvrzuje i další odborník na místě, Pavel Maňas z Univerzity obrany. Nejde o pontony, ale o ocelové příhradové konstrukce, které podle něj mohou sloužit roky.

Přibližně za týden bychom mohli mít hotové první návrhy a jakmile budeme mít tyto návrhy, tak je začneme ladit ve spolupráci se správcem komunikace, případně s majitelem. Myslím, že během dvou týdnů by mohly začít první stavby,“ uvádí Maňas.

Bez mostu se nejde dostat k poškozené vodárně

Jak zdůrazňuje Radomír Neugebauer, starosta Bělé pod Pradědem, stavba mostu přes Šumný potok je pro oblast prioritní. Bez něj se nedostanou k poškozené vodárně, která zajišťuje pitnou vodu pro Jeseník a okolní obce. „Čím rychleji to bude, tím lépe. Počítáme každý den,“ dodává Neugebauer.

Aktuálně experti z Univerzity obrany připravují dokumentace pro celkem 24 lokalit v Jeseníkách, kde armáda pomůže s obnovou zničených mostů a cest.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související