Arnošt Goldflam: Neobvyklá příhoda, Noc

15. květen 2014

Pondělní Počteníčko bude patřit autorovi, který je znám také pod iniciály AG, tedy spisovateli, režisérovi a dramatikovi Arnoštu Goldflamovi.

Jeho povídková kniha Osudy a jejich pán vyšla v roce 2005 v nakladatelství Sefer. Z tohoto výboru vám přinášíme hned dva kratší texty, jejichž společným motivem je neočekávané setkání – a to nejen setkání s člověkem.

V Neobvyklé příhodě popisuje vypravěč svého přítele, který se stůj co stůj pokoušel přimět vlastní tělo a mysl k překonání jinak neproniknutelných hranic. Zadržení dechu na dlouhou dobu přitom bylo pouze začátkem celé škály podivuhodností. Povídka Noc naopak groteskní polohu střídá tou tajemnější, byť i poněkud chlácholivou. Autor v této povídce nechává do neurčité bytosti zhmotnit atmosféru nočního pokoje.

Arnošt Goldflam se narodil v roce 1946 v Brně. Studia medicíny nedokončil, poté pracoval mimo jiné jako dělník či úředník. V sedmdesátých letech vystupoval jako herec v divadle Husa na provázku, v letech 1972 – 1976 vystudoval činoherní režii na JAMU, později nastoupil jako herec a režisér do prostějovského Hanáckého divadla, od roku 2003 působí v Klicperově divadle v Hradci Králové. Pravidelně se objevuje ve filmových a televizních rolích, jeho autorská tvorba zahrnuje tvorbu pro děti, prozaické texty a divadelní hry.

Mezi jeho vyhledávané hry patří Ředitelská lóže, Dámská šatna, nebo Smlouva. Kromě zmiňované knihy Osudy a jejich pán vyšly Goldflamovi také sbírky povídek Pořád o jednom a jiné, Standa a dům hrůzy a další. V roce 2010 vydalo nakladatelství Větrné mlýny výbor jeho divadelních textů nazvaný Písek a jiné kousky.

Účinkuje Josef Bartoň
Zvuk, záznam a střih Jaromíra Sychrová
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Pro rozhlas připravil a režii má Tomáš Soldán

Spustit audio