Arytmie jako srdeční delirium, chaos v elektrickém provozu a riziko plynoucí z oušek

1. únor 2024

Tam, kde má krev v těle šanci víc se srážet, odtud pak může sraženina doputovat do těch nejzásadnějších cév – třeba v mozku. Zákeřné síňové ouško v srdci jakožto malý výběžek se k tomu při poruchách srdečního rytmu může nabízet. Rytmus je nepravidelný, krev může v síňovém oušku stagnovat a srážet se.  

„O poruše činnosti srdce sice pacient vědět může, třeba v podobě jakéhosi přeskakování, extrasystol. Na druhou stranu jsou ale i arytmie bezpříznakové,“ líčí kardiolog doc. MUDr. Tomáš Skála. 

EKG v ordinaci? Holterovské měření? Nebo olomoucký opasek s umělou inteligencí?

Každá diagnostika, každé kardiologické vyšetření je samozřejmě žádoucí, „staré dobré“ EKG je neustále velmi vypovídající metodou pro sledování činnosti srdce (a pravidelnosti, případně elektrického chaosu). Dnes je standardem i dlouhodobější aplikace EKG monitoringu – EKH Holter na den či více. „V Olomouci jsme ale přišli navíc s hrudním pasem na ještě delší sledování činnosti srdce se speciálním softwarem a umělou inteligencí,“ upozorňuje kardiolog.   

Aspoň něco 

„Každá aktivita se počítá. Každé shozené kilo u obézního pacienta taktéž,“ shoduje se lékař se zkušenou instruktorkou pohybových aktivit nejen pro kardiaky Mgr. Beatou Barbořík-Brošovou.

„Chyby tkví mnohdy v tom, že se člověk zkrátka vůbec do žádné aktivity nepustí, anebo že si naopak příliš moc naloží. Cestou přitom může být třeba i úprava běžných denních aktivity – úklidu, venčení psa, cesta pěšky namísto svezení. A třeba u obéznějších nedám dopustit na šikovného pomocníka – nordické hole,“ doplňuje Beata Barbořík-Brošová.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio