Bábovky jsme si v dětství nerozdupávali, říkají Cabani

Na co bratři Šimon a Michal Cabanovi sáhnou, to jim jde. Patří k nejuznávanějším českým režisérům, scénografům a choreografům.

Přes dvacet let připravují slavnostní ceremoniály Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, podíleli se na Cenách Akademie populární hudby Anděl, zahájení Mistrovství světa v hokeji v roce 2004 nebo Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009.

Posledních pár měsíců pracovali na Bernsteinově Mši, která měla premiéru na začátku března v Olomouci.

„Jsme prostě tak univerzální, až je to na škodu. Místo abychom si na někoho povolali, děláme si všechno sami, což nás zdržuje,“ říkají.

Logo

V mládí měli kapelu, skládali modely, organizovali mejdany, večírky a plesy, založili Baletní jednotku Křeč. Mimochodem Pražská pětka letos slaví už pětačtyřicátiny.

„Čtyři roky jsme v době naší puberty žili s rodiči v Egyptě. To prostředí – pyramidy, slunce, koně, poušť, nás určitě ovlivnilo. Bratr tam začal hrát na klávesy a já na kytaru. Umění prostě převládlo,“ vzpomíná Michal.

Oba mají rádi nové věci, ne úplně běžné. Proto v devadesátých letech kývli na nabídku pracovat na karlovarském filmovém festivalu.

„Když nám při prvních ročnících klepali na ramena američtí filmaři a říkali, že by nás potřebovali v Hollywoodu, tak jsme se už viděli na předávání Oscarů. Po letech jsme zjistili, že to tak dělají pořád stejně a nic z toho není,“ říká Šimon Caban.

Jsou spokojeni na „malém“ českém písečku, kde si už mohli vyzkoušet spoustu věcí. Ostatně i v tom Hollywoodu už byli – spolupracovali s Milošem Formanem na Amadeovi.

„Sport je dobrý, když je dramatický a když to nikdo nefláká. Nejdůležitější je tah na branku,“ říkával trenér Ivan Hlinka. A pod to se Cabani podepisují, platí to totiž i v umění.

Zkouška Bernsteinovy Mše v Olomouci
autor: voj
Spustit audio