Babyboxy ve všech porodnicích České republiky si přeje jejich zakladatel Ludvík Hess

Před pár týdny nemohl chybět u slavnostního zprovoznění babyboxu ve šternberské nemocnici, byla to už osmdesátá pátá bedýnka, jak jim říká. O tom se mu před dvaceti lety, kdy s touto myšlenkou přišel, ani nesnilo.

„Když někdo vloží miminko do babyboxu, pípne mi v mobilu zpráva a dostanu i fotografii,“ říká Ludvík Hess. Každému dítěti pak přidělí jméno. „Některá už se opakují, vždyť je jich už skoro dvě stě padesát,“ usmívá se. Mimochodem Ludvík mezi nimi není.

Některá jména už se opakují, vždyť je jich (dětí) už skoro dvě stě padesát.
Ludvík Hess

Některé z odložených dětí ho navštěvují, ozývají se mu i adoptivní rodiče. „Jedna holčička, která bydlí nedaleko Prahy, mě nedávno objala a řekla mi, že mě má ráda. To jsem se rozplakal,“ vzpomíná.

Ludvík Hess se ale nevěnuje pouze dětem, od roku 1964 vydává literární časopis Divoké víno. Publikují u něj např. Jiří Žáček, Karel Sýs, Eva Frantinová, Oldřich Damborský nebo Štěpán Votoček. Vydal tři antologie, poslední se jmenuje Divoké víno 2017 - 2021 aneb Mám víc kamarádů nebožtíků než živých.

Celý život se věnuje chovu koní, se kterým s velkými problémy začínal už za minulého režimu. Nejprve se zaměřil na teplokrevníky a následně na anglické plnokrevníky. Posbíral s nimi spoustu cen, např. Marco Polo zvítězil ve druhém největším českém dostihu Velké jarní ceně.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související