Balet je pro desetiletou Esther Kubesovou vášeň, která se stupňuje. Co je jejím snem?

Pro tanec se rozhodla ve dvou letech. Už tenkrát se snažila chodit po obrácených prstech. Estherčiným snem je studovat na konzervatoři, příští rok bude dělat přijímací zkoušky v Praze a Brně. „Vím, co po mě budou chtít, a vím, že se mám pořád co učit,“ říká skromně.

Podle trenérky Iriny Popovy je Esther výjimečná. Oceňuje na ní zejména snahu, poslušnost, disciplínu, vnímavost a pokoru. „Je skvělé vidět, jakou má můj žák z tance radost,“ doplňuje bývalá sólistka Moravského divadla.

Estherka trénuje třikrát týdně, pracuje na choreografiích, tančí u tyče, má hodiny gymnastiky. „Tyč a baletizol máme i doma. A taky máme tolerantní sousedy,“ směje se její maminka Slávka, která svou dceru maximálně podporuje.

„Je skvělé vidět, jakou má můj žák z tance radost.“ 
Trenérka Estherky Irina Popova

Navštěvuje s ní např. baletní lekce u Adély Pollertové, Adama Zvonaře, Nikoly Márové nebo Michala Štípy. „Já rozhodně nejsem proti, každý pedagog jí totiž dá něco nového,“ říká Irina Popova.

Esther získává spoustu zkušeností na soutěžích v České republice a v zahraničí. Tančila v Jihlavě, Pardubicích, Liberci, Brně, Plzni, velké úspěchy zaznamenala v Dance World Cupu. „Učí ji to zvykat si na nové prostředí, navazovat nové vztahy, překonávat překážky, vnímat konkurenci a vyrovnávat se s případnými neúspěchy,“ vysvětluje Slávka Kubesová.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.