Bára Tobolová: Hory a počasí patří k sobě

"...A moje srdce patří horám," dodává jedním dechem sympatická mladá dáma, kterou znáte z našich ranních meteorologických rozhlasových vstupů, hlavně pak ale z pravidelných televizních relací o počasí. Původem Slovenka z Banskej Štiavnice, nadšená obdivovatelka Tater a také patronka postižených malířů, bude pondělním hostem Bořka Volného hodinu před polednem.

Její zájem o meteorologii byl podnícen právě někdejšími pobyty a túrami ve Vysokých Tatrách: když bylo ošklivě nebo když bylo jinak, než zněla předpověď na daný den, bylo právě to malé Barborce impulsem pro vlastní zkoumání předpovědí a studium počasí.

Pozitivní vztah k horám pak podnítily i opakované brigádnické pobyty na úžasném, ale drsném a extrémním místě - vysokohorské Téryho chatě v Malej Studenej doline. Tam se kromě hor seznámila i s důležitými osobami svého života. Důležitá, poučná a důvěrně blízká setkání ale mohou někdy mít i neskutečně smutná rozuzlení. I o nich bude Barbora vyprávět.

Chybět ale nebude ani tip na kulturně - inspirativní kulturní událost. Barbora Tobolová se před časem v situaci, kdy jí samotné nebylo do zpěvu, seznámila skrze jednoho skvělého lékaře se skupinou tělesně postižených umělců. Malují ústy a nohama... malují skvostně... a vystavují už od 21. května 2014 v Olšanech u Prostějova. A i o nich tedy uslyšíte.

autor: Bořek Volný
Spustit audio