Básníkův Přestupný rok

20. červen 2016

V dalším pokračování cyklu Setkání s literaturou živě se ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc v úterý 21. června od 18 hodin vydáme na literární procházku současnou Olomoucí. S básníkem Vladimírem Puhačem navštívíme ve dvanácti měsících více či méně známá zákoutí hanácké metropole.

Autorského čtení ze své knihy veršů Přestupný rok se ujme olomoucký básník, dramaturg, prozaik Vladimír Puhač, na klavír bude improvizovat čerstvý nositel Ceny města Olomouce Jaroslav Vraštil.

Autor, který je absolventem Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, publikoval donedávna své verše časopisecky i v různých almanaších. Za svou tvorbu získal také celou řadu ocenění v literárních soutěžích.

Knižně dosud vydal rozsáhlou zralou básnickou skladbu Dědečkova (poslední) cesta a knižního vydání se dočkala jeho rovněž jeho sbírka věnovaná Olomouci nazvaná Přestupný rok. Obě vydaná díla skvěle ilustroval jeho syn Michal Puhač.

V Setkání s literaturou v sobotu 25. června od 18 hodin se na vlnách Českého rozhlasu představí Vladimír Puhač tentokrát nikoli jako básník, ale jako prozaik. Uslyšíme rozhlasovou úpravu jeho próz Rozloučení na Svatém Kopečku a Na nočním jamování.

Na jaře rejžákem vydrbaná
Arionova kašna
dnes až po okraj plná výskotu,
nakažlivá radost
staví chodce v půli kroku,
úsměv i otázka zní náměstím.
Rychleji než kypré mraky
letí fotky za oceán.
„Strážníci v Olomouci dohlížejí
na očistu romských dětí.“

Též mačkám spoušť
a toužím přidat aspoň jednu notu
do nedělní sonáty,
neodkvést už v pozdním jaru,
i po pádu přinést domů celé plody
a na podzim nebýt trnem,
který zraňuje.

Mám rád ten čas
trnů nezralých,
mám rád ten čas,
kdy k mému životu
položen základní kámen.

(Úryvek z básně Červen ze sbírky Přestupný rok)

autor: sul
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.