Bezbariérový prostor přátelský rodině. To je takzvaný Family Point. Kde taková místa najdeme v Olomouci?

1. únor 2024

Místo, kde rodiče s malými dětmi najdou zázemí, aby je mohli v klidu nakrmit nebo přebalit. To jsou takzvané Family Pointy, kterých najdeme v Olomouci pět. 

Family Point nabízí zázemí pro to, aby maminka nebo případně i tatínek mohli přebalit dítě v prostředí, které je na to vybavené, mohli ho nakrmit a mohlo si tam to dítě chvíli pohrát. Měl by poskytnout bezplatné důstojné zázemí. U každého toho Family Pointu ještě bývají k dispozici záchody.

Family Point Namiro v Olomouci

„Family pointy jsou v zásadě dvojí. Jeden je takzvaně kontaktní a ten se blíží ve své podobě jiným mateřským nebo rodinným centrům a vždy je tam přítomný pracovník. Když ho rodiče nepotřebují a nemají žádné dotazy, tak jim třeba jenom ukáže, co kde je, a jinak s ním nemusí komunikovat. Ale v případě, že mají jakékoliv dotazy, ať už co ještě je pro ně ve městě dostupné, jestli jsou někde nějaké volnočasové aktivity pro malé děti nebo pro maminky třeba těsně po porodu, ale můžou mít i nějaké pochybnosti ohledně vývoje dítěte nebo si nejsou jistí, jestli nějakou situaci zvládají,“ říká náměstkyně olomouckého primátora Kateřina Dobrozemská.  

Family Point Rodinné centrum Olivy

Naopak Family Pointy nekontaktní, ty základní, to je zpravidla jenom koutek nebo malá místnost, kde se rodičům nikdo nevěnuje. 

 Více se dozvíte z reportáže. 

Spustit audio