Bezpečná jízda v zimě má svá pravidla. Dodržujete je důsledně?

21. listopad 2023

Klesající teploty svědčí o blížící se zimě a tedy zimním způsobu jízdy autem. Kluzký povrch, led, sníh. Jak se na tyto podmínky připravit a jak se zachovat v situacích, kdy jde o zdraví a bezpečnost provozu? Poradil Miroslav Charouz, hlavní koordinátor BESIPu pro Olomoucký kraj.

Jízda v zimě klade velké nároky nejen na vybavení vozidla, ale také na jízdní dovednosti řidiče. Bezpečnost je vždy na prvním místě, proto se snažte nepřeceňovat své schopnosti a v případě velmi špatných podmínek raději do provozu nevyjíždějte. A když se přesto na zasněženou nebo zledovatělou silnici vydáte, dodržujte striktně pravidla bezpečné jízdy.

I když je v zimě hezké počasí a silnice jsou bez problémů sjízdné, pozor na úseky, kde může být situace zcela jiná. Mosty, lesní cesty, kam se slunce přes stromy nedostalo, v bezprostřední blízkosti pole, odkud může být navátý sníh, to jsou nejčastější místa, kde vás mohou překvapit sněhové jazyky nebo namrzlá vozovka.

Dbejte na dobrý technický stav vozidla. Před jízdou je vždy důkladně očistěte od sněhu a ledu po celém povrchu, nezapomínejte na zamrzlá světla a zasněžené registrační značky.

Před zimou si pro jistotu nechte zkontrolovat vozidlo v autoservisu, abyste se nedočkali nepříjemných překvapení, když se to bude nejméně hodit.

A co technika jízdy v zimě? Poslechněte si Dobrou radu s Miroslavem Charouzem.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio