Bezstarostná jízda s malířem a grafikem Vítem Johnem

Novou výstavu svých prací nabídne Vít John v olomoucké Galerii Labyrint. Jmenuje se Bezstarostná jízda a vychází z cyklu Jezdci. „Je to symbolika toho, jak se lidé za něčím ženou a jsou pořád ve spěchu,“ vysvětluje.

Vít John při instalaci výstavy v galerii Labyrint

Olomouc je podle Víta Johna Mekkou výtvarníků. „Neznám jiné město podobné velikosti, které by disponovalo takovým počtem různorodých galerií, to je opravdový unikát. A k tomu se samozřejmě váže i publikum, které tady je,“ říká výtvarník.

Na otázku, o čem maluje, odpovídá, že stále řeší dvě zásadní témata – osobní svoboda a bláznovství. Nikdy nezapomene zdůraznit také ovlivnění komedií dell arte. Může za to jeho láska k divadlu a vzpomínky na léta, kdy sám na jevišti stával.

Vít John při instalaci výstavy v galerii Labyrint

Klasický výtvarník je podle slov Víta Johna jezevec zalezlý v noře, ve které si tvoří své věci. „Stalo se mi, že jsem byl týden zavřený v ateliéru. Pak jsem venku nebyl schopný ani říct prodavačce, co si přeji. Ne všichni jsou ale takoví, já jsem prostě typický introvert,“ říká známý olomoucký malíř a grafik.

Po slávě prý člověk prahne jen do určitého věku. „Mladí muži samozřejmě stojí o úspěch u žen.“ Pro Víta Johna je ale sláva spíše svázaná s uznáním. „Myslím, že každý malíř chce být určitým způsobem charakteristický. Vyprávět svůj vlastní příběh, tvořit svůj autoportrét,“ vysvětluje malíř, jehož práce můžete od 12. února vidět v olomoucké Galerii Labyrint.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.